02 januari 2010

Skamlig medeltida hetsjakt på varg


Efter bara åtta timmar, på lördagen, hade hela 12 000 jägare i fem län skjutit åtminstone 20 av de 27 vargar som regeringen gett tillstånd till. Men betydligt fler än de 20 dödade vargarna hade beskjutits och därför är det omöjligt att säga vad slutfacit blir när licensjakten avslutas i februari, då världens minsta vargstam blivit ännu mindre.

Tolvtusen beväpnade och adrenalinstinna människohannar på jakt efter tjugosju vargar, är detsamma som fyrahundrafyrtiofyra skjutglada vargdödare för varje individ av djuret. Sådant är ingenting annat än reaktionära, varghatande mörkermäns hetsjakt på vargar som, ytterst av regeringen, förklarats fredlösa.

Det låter som 1700-tal, då hela byar och samhällen gick man ur huse på jakt efter Gråben, som eufemismen för varg än idag lyder. Senast manifesterad i Dagens Nyheter idag.

Då handlade det bokstavligen om kampen om viltet för både människans och vargens överlevnad, i en tid då varje vinter var detsamma som svält och hungersnöd. Det var tider som säkert gärna liknades vid fimbulvintrar. Men 1789 släpptes jakten på högvilt fri, vilket betydde att vargens tillgång på föda i den egna miljön minskade och därmed blev också kampen mellan rovdjur och människa om födan allt tydligare.

Tvåhundra år senare lever mycket av den tidens hat och folktro kvar. Hat och tro som från allra första början söker sina rötter i gammal asatro. Fenrisulven var avkomma till Loke, som fängslades och slogs i järn av asarna. Ulven lyckades dock lura Tyr, så att han kunde bita av Tyrs högra hand. Till slut kom Fenrisulven loss vid världens undergång, Ragnarök. Ulven dräpte Odin, men föll själv till slut för Odins son Vidar.

Berättelsen finns nedtecknad i Eddan från 1200-talet, och som långt senare nedtecknades i en handskrift från 1760, som i sin tur återges av etnologen och författaren Ebbe Schön.

Men kvar från gammal tid lever också alla, lika tokiga som outtalade, idéer om mandomsprovet att skjuta en varg. Den man i Dalarnas eller Värmlands skogar som fäller en varg har automatiskt skaffat sig en extra penisförlängare att hänga på väggen. Och även lördagens hetsjägare får behålla skinnet, innan djurkroppen måste skickas iväg för veterinärmedicinsk undersökning.

Men vad är det för märkvärdigt att skjuta en varg, när jägarna under lång tid har kunnat spåra i väntan på licensjaktens första dag, som dessutom bjöd på perfekt nysnö att spåra i. Lägg därtill att den här gången fick man använda motorfordon i sökandet, skotrar till exempel. Och med den enorma mankraften var väl det självpåtagna uppdraget ungefär lika svårt som att skjuta en hund på Medborgarplatsen i Stockholm.

Aftonbladet intervjuar idag jägaren ”Erik”, som poserar knästående vid en skjuten varg. Men hans ansikte är pixlat på bilden och hans verkliga namn är något annat. Mannen påstår att han är rädd för hot. Men i själva verket har tidningen, genom anonymiseringen, lyckats demonisera honom som en sorts kriminell skumraskfigur. Och det var kanske inte reporterns avsikt med den hjältebetonade intervjun.

Tolvtusen beväpnade män är, i soldater räknat, detsamma som en smärre armédivision. Men inte någonstans i dagens medieskörd finns en enda kritisk fråga till de någon av de frivilliga, eller deras jaktledare. Läs gärna befäl! Mediebevakningen av spektaklet är lika okunnig som bottenusel journalistik!

Tänk er, en hel beväpnad division mot tjugosju fyrbenta individer, vars revir och gömslen säkert var kända i förväg genom spårning. Jag har absolut ingenting emot jakt i allmänhet. Det är helt säkert både bra och något nödvändigt.

Men det här är någonting helt annat. Det är slakt, masslakt, ja kanske till och med en massaker, riktad mot världens minsta vargstam på drygt tvåhundra djur. Det kan gott jämföras med en global vargpopulation på drygt tvåhundratusen individer, de flesta i Ryssland och Nordamerika.

Måtte all skam nedkallas över alla de beväpnade stollar som imorse gav sig ut i skogarna i villfarelsen att vargen är ett hot till deras liv och lem.

Och måtte all skam också nedkallas över de två centerpartister som, i skön förening, bär yttersta ansvaret för att lögner, gamla skrönor och asatro fortsatt får styra över svensk rovdjurspolitik anno 2010. Det gäller en småländsk bonde till jordbruksminister och en politisk broiler från Stockholm till miljöminister.

Lägg gärna därtill ett stort antal nyttiga idioter i riksdagen – sett ur jägarnas perspektiv – som under decennier bidragit till något så felaktigt.

Nu planerar tydligen både Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen att anmäla dagens spektakel till EU-kommissionen. Men vad spelar det för roll. Vargarna är ju redan döda.

Länkar:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/naturskyddsforeningen-anmaler-vargjakt-till-eu-1.1021520

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flertalet-vargar-redan-skjutna_4022283.svd

6 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Är det inte skumt att den varg som sägs ha slagit ett rådjur i Dalsland inte har spår av blod runt munnen?

Nog för att det är kallt, men ett rådjur blöder och en varg som slagit den har blod runt munnen.

Så har inte den skjutna vargen.

(illegal) Åteljakt?

Unknown sa...

Hålller helt med och har själv många argument kring hur tokigt detta är !
Regeringen har överlag försvagat naturskyddet i land till förmån för att enstaka jobb skapas.
Men hur hindrar vi att detta upprepas ?
Det är skamligt att en liten jägarlobby fått regeringen på fall i denna fråga- i den postdemokratiska tiden som vi tycks vara i, det kan ju knappast vara en majoritet av folket som är för jakten ?
Alla i Sverige som vill ha en livskraftig vargstamm i Sverige bör skriva till regeringen och kräva detta !
Det går att vara en motkraft via bloggar, nätverk, facebook, medier och annat !

Petra sa...

Hej!
Jag är centerpartist och är fullständigt emot jakten av varg.Jag har gått emot mitt egna parti i denna fråga...jag har fått ta emot mycket med skäll när jag tyckte till och sagt ifrån vid flera av våra möten under hösten.
Alla i mitt distrikt är jägare och jag är inte jägare.... det säger en del.Det är skjutkåta idioter med skarpladdade vapen som är ute i våra skogar... farligt för alla och främst vår redan urholkade sköra rovdjursfauna.
Övriga länder med varg skrattar sig säkert fördärvade över vår politik om att vi värnar om djur och natur och vår miljö.
Denna jakt kan liknas vid vad Hitler gjorde han körde en massslakt på vad han kallde rasrensning, enkelt han tycket att vissa får inte leva vidare...Sveriges jägare fungerar nog lite lika som Hitler...tyvärr, inte alla, men allt för många av de så kallade utbildade jägarna som vill vår natur så väl.
// Petra

profanum_vulgus sa...

Jag är själv jägare, och det är helt vidrigt det här med vargjakten. Inte minst därför att det visar hur jävla dåliga jägarna är på ekologi, något som man annars kan tro skulle intressera jägare. Jag kan inte vara med i ett jaktlag, inte köpa en jakttidning eller vara med i en jaktorganisation eller knappt en skjytteklubb för att de där jäkla varghatarna finns överallt.

Nåväl, i sammanhanget är det intressant att Varg är en eufemism för Ulv. Varg är ju ett gammalt ord för tjuv.

Örjan sa...

Mitt första inlägg hos Dig, för jag blir förbannad över Din "kvällstidnings-statistik"

12 000 jägare hade sökt licens.
Ca 4500 var med på jakten.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=199827

Ok även det är mycket, men Sverige är stort.

Beträffande varjjakten i stort vill jag inte utttala mig.

Men jag undrar om annan statiskik i dina artiklar.

Hoppas jag kan lita på den.

Kristian J sa...

Har antalet jägare som var med en betydelse? Väldigt många är med älgjakten varje höst. En nödvändig avskjutning av älgstammen, men aldrig har det gnölats om att det varit för många älgjägare i skogarena