22 oktober 2007

Svartvit katt på politisk tapet

Paret Clintons katt, Socks, är uppe och klättrar på den politiska tapeten igen. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=707408
Socks togs omhand av dottern Chelsea Clinton 1991 hemma i Little Rock och fick senare följa med till Vita huset, där hon blev blott den fjärde katten sedan Roosevelts dagar.
Hillary skrev en barnbok om katten och hon fick följa med på diverse goodwill-besök. Socks blev nästan en institution i amerikansk politik.
Nu "avslöjas" att paret Clinton dumpade katten hos en sekreterare när de lämnade Vita huset 1991. Men den nyheten är riktigt gammal. Därför att hennes nya matte har visat upp henne åtskilliga gånger sedan hon tog hand om Socks, senast på Andrews Air Force base, utanför Washington för två år sedan.
Det hindrar inte att det finns politiska motståndare som nu försöker använda Socks vidare öde i kampanjen inför presidentvalet. Här och var heter det att Hillary Clinton bara använde katten som en sorts referens till sin karaktär som kär djurvän.
På så sätt kan snart sagt vad som helst bli ett slagträ i en amerikansk presidentvalskampanj. Snart dyker väl också Clintons hund Buddy upp i debatten, som blev ihjälkörd av en bilist kort tid efter att paret hade flyttat till New York.
Bli, för all del, aldrig förvånad över amerikansk kampanjpolitik. Vår egen perser, Sven Stolpe Kattlund, greve av Stadsholmen, avfärdar det hela med en gäspning.

Inga kommentarer: