06 januari 2017

Hemlig USA-läcka: Toppryssar firade Trumps valseger

Högt uppsatta personer inom Kreml och den ryska regeringen firade att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet. Det framkom på torsdagen då de tre högsta amerikanska underrättelsecheferna förhördes i den amerikanska senaten. De tre cheferna vittnade också om att de ryska hackerintrången har pågått ända sedan 2008 och drabbat inte bara demokraterna under valkampanjen, utan också bland annat Vita huset och Pentagon.
Den främste av de amerikanske underrättelsecheferna, James Clapper, sa också att Wikileaks Julian Assange orsakat att amerikaners liv varit i fara. Det är bland de hårdaste anklagelserna mot Assange hittills och betyder nu att hans skydd på Ecuadors ambassad i London har försämrats.

James Clapper
Enligt torsdagens förhör ska Moskva ha sett att Trump vann valet som en geopolitisk seger för Kreml och i efterhand ska högt uppsatta ryssar ha gratulerat varandra. En del av gratulanterna ska också ha varit väl medvetna om de pågående hackerattackerna.

Det är amerikanska Washington Post och NBC News som var för sig tagit del av den hemliga underrättelserapport som igår överlämnades till president Obama och som Donald Trump får ta del av idag fredag. Delar av den hemliga rapporten kommer att offentliggöras nästa vecka.

Enligt rapporten har flera av de sammanlagt 17 olika amerikanska underrättelseorganisationerna också identifierat vad man kallar actors som varit involverade i att överlämna dokument som stulits från demokratiska partiets servrar till Wikileaks. Enligt rapporten finns det även stora skillnader i olika ryska underrättelseorgans ambitioner när det gäller att komma över hemligt amerikanskt material.

Den hemliga rapporten som uppges omfatta fler än 50 sidor innehåller också en katalog över ryska hackerattacker och cyberspionage mot olika delar av det amerikanska valsystemet som går hela åtta år tillbaka i tiden.

Rapporten står lindrigt talat i bjärt kontrast till Donald Trumps påstående att han är vän med president Putin och att han sagt ”att vilken 14-åring som helst” kan hacka de amerikanska systemen. Trump har också flera ånger sagt eller twittrat att han inte tror att ryssarna låg bakom intrången hos det demokratiska partiet.

Rakt motsatt sådana påståenden säger en amerikansk underrättelseperson som varit med och sammanställt den nu aktuella rapporten till Washington Post att det finns en hel del exempel och faktorer som visar att Ryssland i akt och mening försökte hjälpa Donald Trump att bli vald till USAs president.

Den högste amerikanske spionchefen, James Clapper sa vidare att hela det samlade underrättelsesamhället i USA står bakom rapporten på ett verkligt och resolut sätt. Han vände sig också indirekt mot Donald Trumps olika ”snubbor” i sammanhanget och sa att det är skillnad mellan skepticism och förklenande. Clapper gjorde också skillnad mellan spionage och rena attacker.

De ryska hackerattackerna ska från början mera ha varit avsedda att destabilisera en förväntad president Hillary Clinton, men då Trump säkrade republikanska partiets nominering förändrades och förstärktes de ryska hackerattackerna.

Assanges skydd i London kraftigt försvagat

Under senatsförhöret med de tre spioncheferna var också frågorna om Wikileaks och Julian Assange uppe flera gånger. Clapper sa för sin del att Assange orsakat att amerikaners liv varit i fara. Det var mycket länge sedan någon så högt uppsatt amerikansk tjänsteman påstått att Assange och hans Wikileaks hotat amerikanska liv. Assange har för sin del förnekat att det material som Wikileaks publicerat och/eller överlämnat till andra att publicera kom från ryska källor.

Men av vad som hittills läckt ut från den hemliga rapporten finns ingenting som direkt pekar ut Wikileaks och Julian Assange. Under förhöret sa James Clapper dock att folk i underrättelsebranschen inte har någon större respekt för Assange och pekade samtidigt på att Assange sitter fast på en ambassad i London för att undvika utvisning till Sverige.

Oavsett vad som framöver kan tänkas komma fram om hur Wikileaks kom över allt det material som så brutalt skadade den amerikanska valkampanjen, så har Julian Assanges skyddade ställning på Ecuadors Londonambassad kraftigt försämrats. Blotta misstanken räcker långt i sådana här sammanhang. Och då spelar ett eventuellt svenskt åtal mot Assange mindre roll.

Två andra faktorer väger betydligt tyngre. För det första vet vi med stor sannolikhet att det finns en amerikansk åtalsjury som undersöker misstankar om spioneri från Assanges sida. Antag sedan att det inte blir något svenskt åtal i den del av de svenska händelserna i augusti 2010 som ännu inte är preskriberad.

Det betyder i sin tur att Julian Assange ingalunda är en fri man att lämna ambassaden i London. Brittiska myndigheter skulle i sin tur naturligtvis följa en amerikansk begäran om utlämning från Storbritannien.

Till ett sådant scenario kan dessutom läggas att senare i år är det presidentval i Ecuador, då Rafael Correas tio år vid makten löper ut. Redan nu finns det envisa rykten om att vem som än blir ny president i Ecuador är det ingen som vill fortsätta hysa Assange som gäst i London. Möjligen finns det amerikanska påtryckningar i sammanhanget, vilket inte alls kan uteslutas.

Obamas eftermäle smutsas

När nu allt flera detaljer blir kända i den amerikansk-ryska hackerskandalen är det fullkomligt obegripligt att en av de absoluta centralpersonerna, president Barack Obama, inte agerade kraftfullt redan från början då hoten mot valkampanjen började bli kända. 

Obama fick dessutom en ordentlig genomgång av vad som skett redan i oktober, men han gjorde så vitt känt mycket lite eller kanske snarare ingenting för att stoppa attackerna.

Det sades under senatsförhöret igår att när skandalen var ett faktum nöjde sig USA med att kasta smågrus i riktning mot Kreml, när man i själva verket borde siktat med stora stenar redan från början. Och sista ordet i den här saken är ingalunda sagt och sista avslöjandet har heller inte publicerats.

Hackerskandalen kommer för evigt att solka Barack Obamas eftermäle. Ett påstående att Obama vid den aktuella tiden redan var lame duck håller inte ens för en ytlig granskning.

UPDATE kl. 22.42: 
Russia carried out a comprehensive cyber campaign to upend the U.S. presidential election, an operation that was ordered by Russian President Vladi­mir Putin and “aspired to help” elect Donald Trump by discrediting his Democratic rival, Hillary Clinton, U.S. intelligence agencies concluded in a report released Friday.

The report depicts Russian interference as unprecedented in scale, saying that Moscow’s assault represented “a significant escalation in directness, level of activity, and scope of effort” beyond previous election-related espionage.

MORE
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/intelligence-chiefs-expected-in-new-york-to-brief-trump-on-russian-hacking/2017/01/06/5f591416-d41a-11e6-9cb0-54ab630851e8_story.html?utm_term=.d286c3f2a2d6&wpisrc=al_alert-COMBO-politics%252Bnation





Inga kommentarer: