23 augusti 2009

Aftonbladets förlorade heder

Den helt öppna diplomatiska striden mellan Israel och Sverige, efter Aftonbladets publicering av helt obevisade påståenden om israelisk organstöld, får nu alltmera allvarliga konsekvenser. Svenska journalister i Israel hotas med förbud att arbeta och landets regering med Benjamin Nethanyahu i spetsen kräver att den svenska regeringen fördömer den förgripliga artikeln som Aftonbladet publicerade stort uppslagen på kultursidan i måndags.

Den skrevs av författaren Donald Boström som sedan många år tillbaka är en känd Israelätare. En liknande artikel skriven av Boström för tio år sedan refuserades för övrigt den gången av Dagens Nyheter.

Det mest intressanta just nu är att tidningens samhällsreporter Lena Mellin och tillika ställföreträdande ansvarige utgivare igår inför Carl Bildt påstod att tidningens chefredaktör Jan Helin inte hade läst artikeln innan den gick i tryck. Det korta samtalet mellan Mellin och Bildt fångades av TV4s kamera ombord på en skärgårdsbåt på väg till Vaxholm och statsministerns sommartal.

Men Lena Mellins påstående inför den förvånade Bildt dementerades i morse på Aftonbladets sajt, där Jan Helin påstod att det hela rörde sig om ett missförstånd, samtidigt som han sa att han hade fortsatt fullt förtroende för Lena Mellin och att han verkligen hade läst artikeln. Men det märkliga i sammanhanget är att några timmar senare var Helins dementi bortplockad från sajten.

Personligen vågar jag ta gift på att Jan Helin aldrig läste artikeln innan den gick i tryck. Helin är nämligen en ovanligt vettig journalist, som tidigare varit bland annat tidningens debattredaktör, och hade han läst den tror jag inte han hade sagt ja till publicering.

Orsaken är mycket enkel. Donald Boström torgför gamla obevisade rykten som florerat av och till genom årtionden, men som aldrig kunnat verifieras på något sätt. Istället använder han det gamla knepet med ”guilt by association”, det vill säga i det här fallet att koppla den påstådda organstölden på Västbanken 1992 med det amerikanska avslöjandet av några rabbiner i New Jersey som köpt israeliska organ för vidare försäljning i USA. Den amerikanska organskandalen har inte på något sätt visat på kopplingar till israeliska myndigheter av något slag. På så sätt kopplas en sjutton år gammal obevisad story samman med en idag ongoing story.

Den person på Aftonbladet som skrikit allra högst efter Israels protester är den politiska chefredaktören Helle Klein, som formellt har kultursidan inom sitt hägn. Senast skrek hon i God morgon Världen i morse. Undrar om hon studerade Boströms antisemitiska påståenden innan de gick i tryck? Hennes brösttoner pekar snarare i riktning mot att både hon och Jan Helin nu tvingas försvara en publicering som de egentligen inte står bakom. Istället förefaller det vara kulturredaktionens Åsa Linderborg tillsammans med redaktionschefen Magnus Ringman som tog beslutet. Ringman påstår att han gav artikeln till Jan Helin.

Om Helin lögnaktigt påstår att han läst och godkänt artikeln, vilket Lena Mellins påstående indikerar, så har Aftonbladet för den här gången tveklöst förlorat sin heder. Därav följer att om Helin verkligen har läst den och därefter fattat det olycksaliga beslutet att publicera så har tidningen också i det fallet förlorat sin heder.

Om det nu finns någon heder kvar att förlora.

Länkar: http://www.dn.se/nyheter/sverige/israel-i-storoffensiv-mot-sverige-1.936641
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3398115.svd
Donald Boströms artikel: http://www.aftonbladet.se/kultur/article5652583.ab

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladet är inte längre en kvällstidning med duktiga journalister. Det är en kopia av veckorevyn/hänt i veckan men med pressfrihet.
Kan inte Israel stämma ansvarig utgivare för förtal?
titta bara på www.aftonbladet.se idag, bara dokusåpa,rykten om kändisar och sensations artiklar. Dra in presstödet.
Man kan inte skriva sådana här saker utan att underbygga det. För övrigt, Donald Boström det låter som ett taget namn?
Pseudonym? han har ju skrivit böcker som ensidigt kritiserat Israel tidigare och borde inte Aftonbladet kolla sina artiklar bättre.

lb sa...

Vittnesmål om de obducerade kropparna som kommer tillbaka till de efterlevande efter några dagar finns från flera håll. Boström har dessutom publicerat dessa vittnesmål och sina bilder tidigare, i sin bok.

Det som är märkligt är att själva sakfrågan inte utretts och diskuterats ordentligt tidigare. Oavsett om ryktena om organen har tagits ut ur kroppen är sanna eller ej kvarstår frågan: Varför obducerar man en person som just har skjutits till döds?

För familjerna som förlorat en anhörig och som tror att dennas kropp har skändats behövs ett avslut för att kunna gå vidare. De har också rätt att få veta vad som verkligen har hänt. Förhoppningsvis har de fel i sina misstankar om att man tagit ut den dödas organ, men OM det finns någon som helst sanning i dem så måste de få veta!

I ljuset av rättegångarna i New Jersey ang. organhandel så behöver de här ryktena utredas!