25 augusti 2009

Jan Helin och Israels "otur"

Igår kväll intervjuades Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i Aktuellt av Lennart Persson. Det hela avslutades med ett nytt klavertramp från Helins sida.

LP: Du menar att det blir mera liv om Israel kritiseras?

JH: Jag ser snarare förklaringen att Israel just nu har haft otur med sin regering. Man har en högerextrem, ultranationalistisk regim som tar varje chans att driva den här propagandan.

Otur var ordet. Men då väljer Helin att bortse från att det är de israeliska väljarna som valt den nu sittande regeringen. Dessutom är Israel faktiskt den enda demokratin i Mellanöstern. Hans ordval speglar snarast en von oben-attityd i förhållande till Israel som är ganska obehaglig, alldeles oavsett vad man tycker om den sittande regeringen.

Det är helt uppenbart att flera israeliska regeringsledamöter gjort bort sig för ett bra tag framöver. När till exempel utrikesminister Avigdor Lieberman skriker om att Norge firar författaren Knut Hamsun blir det bara pinsamt. Lika korkat är det naturligtvis att kräva att den svenska regeringen ska ta avstånd från Aftonbladets publicering.

Men. Pressfrihet och yttrandefrihet har ingenting med tarvlig journalistik att göra, vilket nestorn bland svenska Mellanöstern-korrespondenter, Cordelia Edvardson så klokt påpekar idag i Svenska Dagbladet:

”Visst måste vi vara mycket rädda om press- och yttrandefriheten, men det går en hårfin skiljelinje mellan pressens rätt, och ibland plikt, att rapportera om missförhållanden, oegentligheter och brottsmisstanke å ena sidan, och illa underbyggd sensationsjournalistik som kritiklöst sprider rykten och spekulationer å den andra. Aftonbladets kultursida ägnade sig åt det senare.”

Tyvärr går det inte helt att befria sig från misstanken att en del svenska medier stirrat sig halvblinda på mer eller mindre stolliga uttalanden från Avigdor Lieberman & Co och samtidigt valt bort mera moderata (och klokare) israeliska röster.

Som Nathan Shachar påpekar idag i DN är Lieberman enbart till namnet utrikesminister och att det bara är ett fåtal länder som tar emot honom med öppna armar. Enligt historikern Tom Segev visar Liebermans krav att han ”fortsätter att tänka i Sovjettermer”.

UD gav Donald Boström 50 000 för boken om påstådd organstöld

Igår kväll avslöjade TV4 och Politikerbloggen att Donald Boström fick 50 000 kronor från UD via Palestinagrupperna i Sverige. Det var den förra regeringen som lämnade bidraget till Palestinagrupperna och som sedan skickade pengarna vidare till Boström för boken Inshallah..

Det betyder i praktiken att UD aktivt bidrog till att Boström redan 2001 kunde sprida sina illa underbyggda påståenden om israelisk organstöld. Bättre kontroll än så har tydligen inte UD över hur och var man sprider sina frikostiga bidrag.

Länkar:
http://svtplay.se/v/1665156/aktuellt/24_8
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3405135.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/israels-reaktion-ar-genant-1.937554
http://www.politikerbloggen.se/2009/08/24/23091/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer i lovorden av Cordelia Evardsons artikel. Det var rätt skrivet vid rätt tidpunkt av rätt person på rätt ställe.

eva

Anonym sa...

Anders Carlgren, varför DEKLARERA du inte tydligare dina allianser och engagemang för ISRAEL på din sida? Som den israelen och israel-vännen du annars utger dig för. Eller räcker det med SR/P1 referensen för att täcka din Hasbara-uppdrag.

Pinsamt!

Anonym sa...

Jan Helin har fått sina "15 minutes of fame" Anledningen till dessa 15 minuter är dock att beklaga. Man kan inte annat än att bli glad åt att det finns riktiga journalister som tex Cordelia Evardsons. JH:s framtid ligger bakom honom och han är själv orsak till detta faktum