28 augusti 2009

Exit Thorbjörn Larsson

Bonnierägda Nyhetsbyrån Direkt var först ut med att Thorbjörn Larsson slutar som chefredaktör på DN och ersätts av Dagens Industris Gunilla Herlitz. Ryktet om Larssons avgång har cirkulerat ända sedan tidigt i våras, eftersom han många gånger sagt att han skulle ge DN tre år, en period som löper ut i höst.

Rykteskarusellen har spätts på av att Thorbjörn Larsson sjukskrevs på försommaren, då malisen gjorde gällande att Amelia Adamo för andra gången lämnat honom. Första gången var det MTGs dåvarande direktörsfjant, Peppe Engberg, som var hennes nya moatjé.

Ingen kan ta ifrån Larsson att han är en makalös tidningsmakare, men möjligen klarar sig slagskeppet DN utan en sådan. När tidningens historia en gång ska skrivas kanske Larsson inte kommer att tillhöra de mera framträdande chefredaktörerna.

Om Gunilla Herlitz kan sägas att hon är chefredaktör och vd för Dagens Industri sedan 2003, hon är 49 år gammal och har fyra barn. Tidigare har hon bland annat jobbat på Expressen och E24. När hon tog över efter Hasse Olsson städade hon rejält på redaktionen, hon är mer än välkänd för hårda nypor och har ibland kallats för Madame Saddam.

Så, om det är hårda nypor som slagskeppet behöver på bryggan är hon säkert det perfekta valet. Men om det betyder ytterligare fokusering på ekonomijournalistik och börsnisse-rapporteringens egna gissningslekar, då är DN bara att beklaga.

Samtidigt är DNs utrikesbevakning betydligt sämre än SvDs. Dessutom drar DN in sin korrespondenttjänst i Tyskland, och lägg därtill att tidningen under lång tid haft en usel bevakning av Ryssland och de gamla satellitstaterna. För att nu inte tala om vart säkerhetspolitiken tog vägen sedan Bengt Albons gick i pension.

Inga kommentarer: