14 januari 2008

When the Shit Hits the Fan

När Hillary Clinton i förra veckan hävdade att Barack Obama inte granskas alls lika noggrant som hon själv blivit granskad var det en tydlig hint om att det nu är dags att ”skicka skiten rakt upp i fläkten”. Camp Clinton är helt övertygad om att om Obama blir demokraternas kandidat till slut kommer han att bli fullständigt söndersmulad av en republikansk attackmaskin. Det, om något, är Camp Clintons ursäkt för att i skymundan misskreditera Obama så gott de kan.

Så till exempel heter det från rykteskvarnarna att Obama, som har Hussein som mellannamn, i hemlighet och i själva verket är muslim. Alternativt att han står islam alltför nära för att det ska vara politiskt hälsosamt, eller att han gick i en muslimsk skola som barn.

I själva verket fostrades unge Barack inte in i någon religion alls, även om hans afrikanske farfar och hans indonesiske styvfar båda var muslimer. I slutet av 1980-talet gick Obama med i Trinity United Church of Christ hemma i Chicago, som är en afroamerikansk jätteförsamling med 8 000 medlemmar. Obamas far var en getfarmare i Kenya som fick ett stipendium till ett universitet på Hawaii, där han träffade Obamas mor. Pappan övergav familjen när Obama var två år och återvände till Kenya, där han senare omkom i en bilolycka.

Församlingens ytterst oortodoxa pastor heter Jeremiah Wright, som över huvud taget vägrar att ge några som helst intervjuer. Han vigde paret Obama och har också döpt båda döttrarna. Högerkristna websidor påpekar med illa dold skadeglädje hur pastor Wright efter den 11 september kallade attackerna för en väckarklocka för ett Amerika som inte bryr sig om färgade. Pastorn har också påstått att ”amerikaner tror på vit överhöghet och svart underlägsenhet /…/ mer än vi tror på Gud”.

En gång på 80-talet reste Jeremiah Wright till Libyen för att träffa Moammar Khaddafi. Med på resan var den ökände svarte extremisten Louis Farrakhan, som leder Nation of Islam. Om den resan har pastorn nyligen sagt att ”när Obamas fiender får kunskap om den resan kommer stödet från judiska väljare att försvinna lika snabbt som en snöboll i helvetet”.

Ett annat potentiellt hot mot Obamas fasad och integritet, och dessutom betydligt mera relevant, hör ihop med åtalet mot en av hans ledande donatorer, Antoin ”Tony” Rezko. Född i Syrien, är han en ökänd byggherre i Chicago, som nu anklagas för mutor, kickbacks och utpressning. Han kallas ibland för en slumlord från Chicago som samlar på politiker. Åklagare i målet är ingen mindre är Scott Fitzgerald. Han var den som tvingade bort Lewis ”Scooter” Libby från Vita huset i en ganska krånglig historia om vem som läckt vad till en reporter. Målet mot Rezko kommer upp den 25 februari.

Samma dag som Barack Obama för två år sedan köpte en villa i Chicago för 1.6 miljoner dollar, köpte Rezkos fru granntomten, som säljaren egentligen ville sälja i paket med villan, men Obama påstås inte ha haft råd med hela affären och det var då Mrs. Rezko klev in i det hela och fick till ett delat köp. Senare betalade Obama 100 000 dollar för en struntbit av granntomten, trots att han kände till att Rezko var misstänkt för utpressning, mm.

Långt senare har senatorn tillstått att det köpet var stolligt och därför skänkt delar av Rezkos donationer till välgörenhet. I USA är det bara ABC News, New York Times, Chicago Tribune och Chicago Sun-Times som på allvar grävt i kopplingarna mellan Obama och Rezko. Men vi kan utgå från att det blir mer av den varan framöver.

Sett mot bakgrund av hur Hillary Clinton hudflängts och dragits genom skandal efter skandal, inte minst orsakade av Bill eskapader, förefaller det något inkonsekvent att Barack Obama inte synas mera noggrant i sömmarna.

Mrs. Clinton fortsatte idag, söndag, också attackerna mot Obama genom att hävda att hans agerande i senaten inte alls stämmer överens med hans retorik. Hon sa också att Obama är ingen aktivist som Martin Luther King, detta som svar på anklagelser från Obamalägret för att hon tidigare nedvärderat Dr. Kings insatser för de svarta.

Därmed har kampen mellan de båda fått en obehaglig touch av brännhet rasfråga, som ingen av dem lär vinna några avgörande röster på. Snarare skickar de kanske på så sätt väljare över på den republikanska sidan.

Källor & länktips:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/us_elections/article3177684.ece
http://www.hillaryis44.com/
http://www.msnbc.msn.com/id/22634967/
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=732330
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_769419.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=734684

Inga kommentarer: