06 februari 2008

Billary eller Obambi?

Här är den enkla matematiken som kommer att avgöra till förmån för Air Billary One, framför Barack Obambi:

Clintons team vann flest av de tio mest folkrika stater som stod på spel igår, medan Obamas team vann flest stater i norr och i mellanvästern. Dessutom vann hon troligen Kalifornien tack vare ”the latino vote”, vilket kommer att spilla över på New Mexico som fortfarande inte är färdigräknat. Hon valde helt enkelt att kampanja i Kalifornien istället för South Carolina som redan tidigt var Obamaland.

Att vinna i både Kalifornien och New York var enorma prestigevinster, med drygt 500 delegater sammantaget, som sänder chockvågor rakt in i Obamas högkvarter. Han lär ha trott att han åtminstone skulle ta Kalifornien, samt knapra betydligt på hennes tidigare mycket stora försprång i New York. Nu förlorade Obama istället med 17 procentenheter där.

Clintons seger i Massachusetts var en annan godbit för henne. Det är senator Ted Kennedys hemstat och för bara en vecka sedan ställde han sig bakom Barack Obama, tillsammans med två Kennedybarn, plus John Kerry. Men Clinton vann ändå med 15 procents marginal, framför allt tack vare kvinnliga väljare.

Den demografiska bilden visar att Clinton vann flesta kvinnor, bortåt 70 procent på en del håll, medan Obama fortsätter att vinna svarta väljare med siffror upp emot 80 procent på en del håll. Hur bilden bland latinos ser ut är än så länge lite oklar, men den gruppen tycks ändå ha spelat en mycket viktig roll i Kalifornien, som Clinton vann med 10 procents övervikt. Tidiga siffror visar att hon vann dubbelt så många latinamerikanska röster.

Det skiljer nu färre än 100 delegater mellan de två, Med Clinton i ledningen, och procenttalen börjar därför bli ganska ointressanta. Nu är det antalet delegater som räknas. Det demokratiska partiet har inalles 4 049 delegater och därför krävs det 2 025 för att bli partiets kandidat i november. Av den totala mängden delegater är 3 253 bundna av resultat i sina hemstater. Resten är så kallade superdelegater, som är fria att rösta som de vill. Bland de sistnämnda har Clinton en betydande övervikt.

Ingen kan idag med säkerhet säga exakt hur många delegater Clinton eller Obama har för närvarande. I flera fall avgörs inte den exakta fördelningen förrän senare i vår, men jag tror att Clinton under den närmaste månaden tar hem stora stater som Texas och Virginia. Men sannolikt måste hon också vinna i Ohio och Pennsylvania. Och i de båda delstaterna är gamla opinionsundersökningar inte mycket att bry sig om.

Inför Super Tuesday såg vi inte mycket av attackhunden Bill Clinton. Efter hans fiasko i South Carolina har det säkert utgått någon tydlig order och därefter har ordväxlingen mellan de båda också blivit en aning mjukare. I Amerika finns det en del spekulationer om att Clinton skulle välja Obama som sin vicepresidentkandidat. Att det helt enkelt är den enda möjligheten för att valet av presidentkandidat inte ska avgöras först på konventet. Men tillåt mig tvivla.

Valmaskinen Clinton är, åtminstone än så länge, alltför stark. Hon har redan tackat ja till fyra tv-sända debatter under de närmaste tre veckorna inför valen i Texas och Ohio. Obama har inte ens mäktat med att svara, men han måste naturligtvis ställa upp.

Sedan förpestas Obama fortfarande av att han så tätt kopplas samman med slumlorden Tony Rezko hemma i Chicago och som ställs inför federal domstol där den 25 februari. Det handlar om mutor, utpressning och kickbacks och Obamas namn finns med i utredningsmaterialet. (Se tidigare blogginlägg här nedan.)

Den elaka Clintonätaren, Maureen Dowd i New York Times, skriver idag att ”om Obama vill bli president, så måste han döda draken. Och draken är Clintons attackmaskin och tisdag kväll visade det sig att den inte är oemotståndlig, men fortfarande andas eld”.

Ganska hårda ord, men så länge Barack Obama har sina egna ”dirty tricks” att brottas med hemma i Chicago, så kan nog den där draken dra sig tillbaka in i sin håla för att vila ett tag.

En helt annan mycket intressant iakttagelse just nu är att om det var presidentval idag skulle både Clinton och Obama vinna över John McCain. Tidigare var det länge precis tvärtom. Det betyder att inför Texas och Ohio kommer vi säkert att få se åtskilliga attacker mot demokraternas kandidater, medan Clinton och Obama säkert kommer att tona ned den interna striden om demokraternas nominering.

Länktips:
http://www.nytimes.com/2008/02/06/opinion/06dowd.html?hp
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_844683.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_844131.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=740095
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=740095

Inga kommentarer: