05 februari 2008

Svenska stolligheter om Super Tuesday

Så har då ett antal svenska politiker och så kallade kändisar låtit sig lockas till att peka ut sina favoriter i det amerikanska presidentvalet. Statsministern håller på Barack Obama, medan resten av alliansens ledarskap håller på Clinton. Näringsminister Olofsson motiverar sitt val med att Clinton är kvinna. "Hon är min kandidat", säger hon. Men nu råkar det vara så att Maud Olofsson - Gud hjälpe mig - inte har någon rösträtt i USA.
Vad ingen av dem begriper är dock att hela det amerikanska politiska landskapet ligger väsentligt till höger om det svenska. Och då blir deras favoriseringar ganska korkade. Om de åtminstone hade uttalat sig utifrån svenska utrikespolitiska intressen eller önskningar hade det varit begripligt.
Statsministerns påstående om att Barack Obamas åsikter och program ligger nära moderaternas på flera punkter är oinformerat, felaktigt och sällsynt dumt. I allt väsentligt står han betydligt till höger om Reinfeldts moderater.
Samma sak gäller för Hillary Clinton. Och då blir Mona Sahlins favorisering av Clinton lika korkad. Mona Sahlin begriper uppenbarligen ingenting om amerikansk politik. Och, som Sahlin gör, kalla en politiker för "listig" är ganska obehagligt och det säger kanske en del om hur Sahlin vill förhålla sig till sina egna väljare.
I sak förhåller det sig nämligen så att av samtliga kvarvarande kandidater är det ingen, förutom Hillary Clinton, som begriper och har uttalat sig om betydelsen av den transatlantiska länken, som räddade Europa under andra världskriget. Och dessutom räddade Europa undan stor skam och nesa under Balkankrigen.
Det är den över allt annat väsentligaste frågan för Sverige och Europa. Ett alltmera protektionistiskt och introvert Amerika kan bli ett allvarligt hot mot fred och stabilitet i resten av världen. Och att svenska politiker inte med ett ord nämner sådant visar bara hur okunniga de är.
Och att en bunt riksdagsjournalister lånar sin trovärdighet till den tramsiga showen är minst lika illa.

Länkar:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usavalet2008/artikel_842429.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=740022

1 kommentar:

Brynte sa...

Intressant och rappt skrivet!

Har länkat till den här bloggposten från min:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1495375