Branschtidningen Resumé skriver idag om mediernas bevakning av skadeståndsmålet:
Skribenten och frilansjournalisten Anders Carlgren är skarpt kritisk till mediernas rapportering om skadeståndsmålet i da Costa-fallet. Enligt honom far TT med osanningar och speglar endast ena sidan, medan övrigas dagliga rapportering är så gott som obefintlig:
– Två större nyheter har gått spårlöst förbi.
I slutet av november inleddes skadeståndsmålet mellan de båda styckningsanklagade läkarna och staten. Läkarnas advokater yrkar på skadestånd i 40-miljonersklassen och processen beräknas pågå fram till jul. Anders Carlgren med erfarenhet som utrikes-korrespondent, reporter och programledare samt en av grundarna till God morgon Världen, bevakar rättegången in i minsta detalj på sin blogg. Han är ytterst förvånad över mediernas bristfälliga rapportering.
– Det är märkligt att riksmedia i stort sett struntar i rättegången. Inte minst mot bakgrund av hur medierna i princip agerade lynchmobb då det begav sig. Och med tanke på att fallet en gång för alla ska avgöras tycker jag att det vore klädsamt om riksmedia utökade sin bevakning av skadeståndsmålet, men man skiter i stort sett i rättegången, säger Anders Carlgren.
Sedan han började skriva om rättegången på sin blogg har han fått ett enormt gensvar.
– Det dröser in kommentarer och många ställer sig frågande till att tidningarna inte skriver om rättegången, säger Anders Carlgren.
Anders Carlgren påpekar att två viktiga nyheter redan gått media i stort sett spårlöst förbi.
Enligt bloggen rör en sådan att:…”ombudet Ingvar Gunnarsson tvingades ta tillbaka den absoluta lejonparten, i 26 punkter, av statens invändningar mot läkarsidan.
Mats Johansson, redaktionschef på TT.
Den andra nyheten rör läkarnas försvarsadvokat Kerstin Koorti:
”Koorti avslöjade bland annat att hon hade en uppsättning av de fingeravtryck som för några år sedan hittades på insidan av de säckar, där kroppsdelar från Catrine da Costa hde placerats. Kerstin Koorti underrsöker nu, på egen hand, om fingeravtrycken kan identifieras av polisen i Helsingfors”.
På sin blogg beskriver Anders Carlgren anledningen till att hon väljer att kontakta finsk polis: ”Resultatet gick tillbaka till polisen, som dock vägrade att tala om för advokaten vad man kommit fram till. ”Nej, det talar vi inte om för dig. Därför att då lämnar du bara in en ny resningsansökan.”
Från 1999 har DN:s kriminalreporter, Stefan Lisinski, på heltid bevakat olika brott. Han delar uppfattningen att tidningens bevakning av skadeståndsmålet har varit begränsad, men menar att det har att göra med tillgången på resurser.
– Det är en jätteprocess som vi inte har haft möjlighet att följa så noga. Jag hoppas ändå vi ska kunna göra något ordentligt nedslag. Samtidigt är fallet så pass gammalt att det inte är lika intressant för den unga generationen, säger han.
Enligt Anders Carlgren har TT följt rättgången i högre utsträckning än andra medier, men här ställer han sig frågande till varför TT endast speglar rättsläkaren Jovan Rajs vittnesmål:
– 20 års gammalt tugg och TT väljer att upprepa mannens lögner. Detta är allvarligt med tanke på TT:s enorma genomslag på landsorten, säger Anders Carlgren.
TT:s redaktionschef, Mats Johansson, tillbakavisar kritiken:
– Vi har valt att bevaka några nyckelvittnen och se om de efter 20 år har ändrat sin version. Ett sådant är Jovan Rajs. Vad gäller nerslag i övrigt har vi begränsat utrymme.
Enligt honom har nyhetsledningen fattat beslut om begränsad bevakning av da Costa-målet:
– Vi upplever att kundernas intresse kring fallet, det vill säga tidningarnas, inte är så stort länge.
Texterna som skrivs kring fallet publiceras inte i någon högre utsträckning.
Mats Johansson hävdar också att TT sällan har möjlighet att följa rättegångar dag för dag utan som nu har gjort bedömningen att klara bevakningen med punktvisa nedslag.
– Ifall något anmärkningsvärt sker ser vi ändå till att få informationen. Som reporter bevakade jag Bofors-målet i 38 dagar någon gång på 80-talet och sådant gör TT sällan nu för tiden, säger Mats Johansson.
Hur ser du på uppgifterna om att Koorti kontaktat polisen i Helsingfors kring fingeravtrycken?
– Detta kände jag inte till, säger Mats Johansson.
Karl-Johan Byttner
____________________________________________________________________
Fotnot: Jag återkommer under kvällen med referat och kommentarer efter dagens förhandlingar i tingsrätten, där bland andra nyckelvittnet Anders Helin hördes. Jag vågar omgående påstå att det utvecklade sig till en smärre cirkus, med JKs ombud Ingvar Gunnarson i huvudrollen.
4 kommentarer:
Ser fram emot det Anders.
//Mr G
Ja verkligen detta är smått otroligt. Man kan inte längre använda pressen för att följa nyheter.
Tidigare vinklade nu skrivwer de inte alls.
Inte intressant för den unga generationen alltså? Jag var bara några månader när säckarna hittades och trots att jag inte har något större intresse för lag och rätt är det just detta fall om något som väcker mitt intresse. Tack för att du skriver så att vi som vill veta kan se vad som händer.
Tja sedan borde de väl i konsekvensensens namn anse att alla som var ett och ett halvt år när det hände borde kunnat minnas det.
Skicka en kommentar