02 september 2009

Gordon Brown hänger på repen

Efter onsdagens verbala inbördeskrig om vem i den brittiska regeringen som gjorde vad och vid vilken tidpunkt i Lockerbieaffären är det ganska tydligt att premiärminister Gordon Brown håller på att snärjas, om inte av egna lögner, så av vad hans justitieminister Jack Straw sagt och skrivit till sin skotske kollega vid skilda tillfällen.

Dokument som släpptes igår visar tydligt att Gordon Brown sagt till Skottlands justitieminister att han inte ville att Abdelbaset al-Megrahi skulle dö i fängelse, samtidigt ska han ha försäkrat den amerikanska administrationen att libyern absolut inte kommer att frisläppas.

Dokumenten visar också att Storbritanniens justitieminister Jack Straw vid en tidpunkt instruerade skottarna om att al-Megrahi under inga omständigheter fick omfattas av ett skotskt avtal med Libyen om att överföra fångar till Tripoli. Men några månader senare hade Straw ändrat uppfattning och sa då att Lockerbiemannen mycket väl kunde omfattas av det skotsk-libyska avtalet.

Idag påstod Gordon Brown att allt detta inte är sant, trots att dokumenten ligger på bordet. Och det är detta som gjort amerikanerna rasande. Det talas om att de anglo-amerikanska relationerna är bottenfrusna och kommer så att förbli under flera år framöver. Andra kommentatorer säger att det är den värsta anglo-amerikanska krisen under hela efterkrigstiden.

I London heter det vidare att detta är den värsta politiska skandalen i Storbritannien under 2000-talet. Och att Gordon Brown måste tala ut inför både det brittiska och amerikanska folket om sin inblandning.

Ända sedan skandalen exploderade i Sunday Times, har London envist hävdat att beslutet att släppa al-Megrahi var ett ensidigt skotskt beslut. Men dokumenten visar entydigt att London medvetet lagt bollen i knät på skottarna, och då var det ganska enkelt att släppa iväg libyern med humanitära överväganden som grund.

Den libyska regimen var också informerad om den brittiska hållningen genom ett möte med britterna i mars i år och som hölls i Tripoli. Det betyder att när Libyen började ställa krav på att al-Megrahi skulle skickas hem, så visste de att ett sådant krav var detsamma som att slå in öppna dörrar.

Huvudpersonen själv, Abdelbaset al-Megrahi, kommer tyvärr aldrig att få vara med om slutet på den politiska härvan. Ikväll fördes han till en intensivvårdsavdelning, då hans tillstånd försämrats kraftigt.

För Gordon Brown har Lockerbiekatastrofen exploderat rakt i ansiktet på honom och justitieminister Jack Straw. Och det snart 21 år efter att PAN AM 103 sprängdes i luften.

I bästa fall leder Londons förnekanden och försök till mörkläggning till att utredarna tvingas starta om på nytt på ruta ett med att försöka bringa sanningsenlig klarhet i frågan om vilka som verkligen låg bakom attentatet över Lockerbie.

Fotnot: För den som vill fördjupa sig i Lockerbiefrågan är professor Robert Blacks blogg den absolut bästa källan. Han skannar av det mesta som skrivs i ärendet och därtill med en uppsjö av länkar. www.lockerbiecase.blogspot.com

Inga kommentarer: