05 september 2009

Jack Straw: Lockerbiemannen byttes mot olja

Storbritanniens justitieminister, Jack Straw, erkänner nu i en intervju med Daily Telegraph att det verkligen förhöll sig så att den terrordömde Abdelbaset al-Megrahi i praktiken byttes mot det lukrativa oljeprospekteringsavtalet mellan British Petroleum och Libyen, till ett värde av 900 miljoner dollar. Det sätter ytterligare press på premiärminister Gordon Brown som envist förnekat all byteshandel.

Därmed bekräftar Straw vad så många kommentatorer misstänkt ända sedan al-Megrahi skickades hem till Tripoli den 20 augusti. För en vecka sedan försäkrade Jack Straw att det inte fanns något oljeavtal i sammanhanget och samma förnekande kom för bara några dagar sedan också från premiärminister Gordon Brown. Både Straw och Brown har anklagats för rena lögner och för att sätta brittiska handelsintressen före rättvisa för Lockerbieattentatets offer och deras anhöriga.

Till bilden hör att Libyen är Afrikas näst största exportör till omvärlden. Det är en export som till övervägande del består av råolja. Landet har dessutom kända oljereserver på 44 miljarder fat och det är delar av de reserverna som avtalet med British Petroleum handlar om.

Det blir nu andra gången som Jack Straw byter fot i härvan kring al-Megrahi. Första gången var 2007, då han först vägrade att låta Skottland inkludera Lockerbiemannen i ett transferavtal med Libyen. Tre månader senare, i december, tvärvände han efter krav från Libyen och nu ingick al-Megrahi i avtalet. Bara en månad senare var oljeprospekteringsavtalet undertecknat. Samtidigt vidhåller nu Straw att han aldrig informerade sin premiärminister och säger till och med att det inte finns några papper som leder i riktning mot Gordon Brown.

Men det hindrar inte att Brown position försvårats högst väsentligt. Inte minst på grund av det nu elva år gamla löftet till USA att ingen som döms för Lockerbieattentatet kommer att släppas i förtid.

Amerikanska Newsweek har gått igenom de senaste kontakterna i fallet mellan Washington och London. Enligt utrikesminister Hillary Clintons talesman har det amerikanska budskapet till både libyer, skottar och britter hela tiden varit att al-Megrahi inte får släppas i förtid. Och president Obama ska ända sedan övergångsperioden mellan administrationerna Bush och Obama i slutet av förra året arbetat för att al-Megrahi inte ska skulle släppas. Hela frågan ska ha varit ”rödflaggad” för den tillträdande administrationens utrikespolitiska team.

En tjänsteman säger till och med att Hillary Clinton själv talade med Skottlands justitieminister, Kenny MacAskill, för att klargöra den amerikanska hållningen. Men MacAskills beslut att släppa al-Megrahi kom bara en vecka efter Clintons oväntade démarche. Hennes talesman säger att den amerikanska positionen var kristallklar för skottarna.

Kan Gordon Brown sitta kvar?

Jack Straws lögner och Gordon Browns förnekanden gör att den politiska oppositionen för ett bra tag framöver ganska bekvämt kan skjuta på sittande fågel. Lägg därtill att i amerikanska senaten hörs nu krav på en särskild utredning i det mäktiga utrikesutskottet och liknande krav framförs också i brittiska underhuset.

Den senaste opinionsundersökningen, i mitten av augusti, gav de konservativa 43 procent, mot Labours skrala 26 procent. Och Gordon Brown måste inom de närmaste nio månaderna utlysa parlamentsval.

I dagens Daily Mail frågar historiken och författaren, Peter Oborne, om Gordon Brown håller hela vägen fram till nästa parlamentsval. Sedan drar han till med 1600-talets store engelske statsman, Oliver Cromwell, med ett citat som inte använts i underhuset sedan man ville köra Neville Chamberlain på porten för 70 år sedan:

"You have sat too long here for any good you have been doing. Depart, I say, and let us have done with you. In the name of God, go!"

Men kanske behöver man inte dra till med Oliver Cromwell en gång till, därför att Gordon Brown funderar nog redan på bakvägen ut från 10 Downing Street. Och för hans efterträdare väntar då ett mödosamt arbete att reparera den så viktiga transatlantiska länken.

Svensk länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/minister-olja-for-lockerbiefrigiven-1.946135

Inga kommentarer: